Toista maata

Rakentamatta jääneet unelmat

Posted on: Touko 25, 2006

Toteutumattomia unelmia menneisyydestä. Ajan ahmaisemia. Onneksi jotain on jäänyt elämään. Olen aina ollut kiinnostunut rakennuksista. Ne syboloivat ihmisen kykyä unelmoida suuria. Paljon on kuitenkin jäänyt haaveiden ja suunnitelmien tasolle. Esteenä on usein ollut haaveiden epärealistisuus.Tässä oma top 4 listani viimevuosisadan alkupuoliskolla syntyneistä rakentamatta jääneistä unelmista. Radebaugh

1930-1960 luvuilla mainosgraafikkona toimineen Arthur Radebaughin huikea näky tulevaisuuden arkkitehtuurista. Miehen työt olivat unohduksissa pitkään kunnes ne löytyivät sattumalta erään eläkkeelle jääneen valokuvaajan arkistoista. Radebaugh itse oli monen muun taitelijan tavoin perso viinalle ja tietojen mukaan temperamenttinen kaveri. Lisää lähes unohtuneen visionäärin tuotantoa täällä.

Eliel Saarinen - Kalevalatalo
Mestarimme Eliel Saarisen vuonna 1921 suunnittelema Kalevala-talo. Kuului Saarisen Suur-Helsingin Munkkiniemi-Haaga suunnitelmaan. Palatsimaisesta rakennuksesta oli tarkoitus tulla mm. kaikkien valtionpäämiestemme viimeinen leposija.

Neuvostoliiton palatsi
Moskovaan suunniteltiin 1930-luvulla Neuvostoliitto-palatsia. O.Iofanin, O.Gelfreikhin ja V. Schukon huikeissa suunnitelmissa oli sijoittaa jättimäinen Lenin-patsas rakennuksen katolle. Suureellisia ja vain lievästi mahtipontisia kommunistisia unelmia. Lisää tuon ajan kuvitettuja suunnitelmia Moskovan koristelemiseksi löytyy täältä.
Germanian kupolirakennus

Maailmanpääkaupunki Germania on jo ajatuksena ehkä viime vuosisadan mahtipontisin unelma. 1930-luvun natsien hallinnoima Saksa oli pullollaan suurisuuntaisia arkkitehtonisia visioita joista suuri osa jäi pienoismallien tai kuvien asteelle. Unelmia kuitenkin. Näiden unelmien pääarkkitehti Albert Speer suunnitteli kaupunkiin massiivista, jopa kolmensadan metrin korkuista kuvan kupolirakennusta, jossa oli tarkoitus järjestää suuria puoluekokouksia.

Helsinki-torni

Helsinkiin on myös suunniteltu rakennuksia jos monenmoisia. Linnanmäen vierelle oli aikoinaan tarkoitus nousta yli 200 metrinen torni. Lisää tietoa näistä suunnitelmista löytyy Hesarin hienosti toteutetulta Helsingin Utopiat sivustolta.

Advertisements

1 Response to "Rakentamatta jääneet unelmat"

Google is the best search engine

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Toista maata blogi

"Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need. We're the middle children of history, man. No purpose or place". Tämä blogi on versioni perversiosta. Se näyttää tietä pakeneville jaloille. Siinä on luodinkestävää partavettä ja sumeilematonta epäloogisuutta. Se laittaa saman levyn soimaan sarjatulella. Mainontaa ja muuta lipevää.
Touko 2006
M T W T F S S
« Huh   Kes »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Flickr galleria

Inkku :heart:️ mom #intiatyttö

RUN #run #chase #chasedbyalittlegirl #girlpower #nochance #fun #monster #girlfun #vsco #vscocam #roar

The new me just after one of my tooth got pulled out. #selfportrait #formulasapp #portraitphotography #picsartapp #newme

Don' to smile. #portrait #portraitphotography #mysonshine

More Photos

RSS Last.fm

  • On tapahtunut virhe; syötteen palvelin ei luultavasti vastaa. Yritä myöhemmin uudestaan.

Otatko sitä vakavasti?

Toista Maata-blogia kirjoitetaan peukalo poskessa ja kieli keskellä kämmentä. Mitään täällä kirjoitettuja tekstejä ei kannata ottaa kauhean tosissan. Paikkansapitäviä tämän blogin tiedot eivät ole juuri milloinkaan. Englantilaisia tekstejä käännetään 1930-luvun sanakirjaa selailemalla. Mainonnasta ja markkinoinnista ymmärretään kolme asiaa. Medialuku- ja laskutaitoa täällä saa opiskella sielunsa kyllyydestä. Viikon oikeat vastaukset tulevat lottopalloissa lauantaisin.
%d bloggers like this: