Rakentamatta jääneet unelmat

Toteutumattomia unelmia menneisyydestä. Ajan ahmaisemia. Onneksi jotain on jäänyt elämään. Olen aina ollut kiinnostunut rakennuksista. Ne syboloivat ihmisen kykyä unelmoida suuria. Paljon on kuitenkin jäänyt haaveiden ja suunnitelmien tasolle. Esteenä on usein ollut haaveiden epärealistisuus.Tässä oma top 4 listani viimevuosisadan alkupuoliskolla syntyneistä rakentamatta jääneistä unelmista. Radebaugh

1930-1960 luvuilla mainosgraafikkona toimineen Arthur Radebaughin huikea näky tulevaisuuden arkkitehtuurista. Miehen työt olivat unohduksissa pitkään kunnes ne löytyivät sattumalta erään eläkkeelle jääneen valokuvaajan arkistoista. Radebaugh itse oli monen muun taitelijan tavoin perso viinalle ja tietojen mukaan temperamenttinen kaveri. Lisää lähes unohtuneen visionäärin tuotantoa täällä.

Eliel Saarinen - Kalevalatalo
Mestarimme Eliel Saarisen vuonna 1921 suunnittelema Kalevala-talo. Kuului Saarisen Suur-Helsingin Munkkiniemi-Haaga suunnitelmaan. Palatsimaisesta rakennuksesta oli tarkoitus tulla mm. kaikkien valtionpäämiestemme viimeinen leposija.

Neuvostoliiton palatsi
Moskovaan suunniteltiin 1930-luvulla Neuvostoliitto-palatsia. O.Iofanin, O.Gelfreikhin ja V. Schukon huikeissa suunnitelmissa oli sijoittaa jättimäinen Lenin-patsas rakennuksen katolle. Suureellisia ja vain lievästi mahtipontisia kommunistisia unelmia. Lisää tuon ajan kuvitettuja suunnitelmia Moskovan koristelemiseksi löytyy täältä.
Germanian kupolirakennus

Maailmanpääkaupunki Germania on jo ajatuksena ehkä viime vuosisadan mahtipontisin unelma. 1930-luvun natsien hallinnoima Saksa oli pullollaan suurisuuntaisia arkkitehtonisia visioita joista suuri osa jäi pienoismallien tai kuvien asteelle. Unelmia kuitenkin. Näiden unelmien pääarkkitehti Albert Speer suunnitteli kaupunkiin massiivista, jopa kolmensadan metrin korkuista kuvan kupolirakennusta, jossa oli tarkoitus järjestää suuria puoluekokouksia.

Helsinki-torni

Helsinkiin on myös suunniteltu rakennuksia jos monenmoisia. Linnanmäen vierelle oli aikoinaan tarkoitus nousta yli 200 metrinen torni. Lisää tietoa näistä suunnitelmista löytyy Hesarin hienosti toteutetulta Helsingin Utopiat sivustolta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Rakentamatta jääneet unelmat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s